pühapäev, 4. märts 2012

EESTI AJALUGU (XIX)


1. Esimene Eesti postmark 22. november 1918; Pinot Brut Spumante, NV, Fontanafredda Piemonte
*


2. Tartu Ülikooli asutamine 1632-Academia Gustaviana; La Vis Simboli Pinot Grigio 2010, Trentino

*


3. Sigtuna vallutamine august 1187; Brouilly, Ch. De Nervers 2009, Georges Duboeuf, Beaujolais, Prantsusmaa



4. Tallinna raad, esmamärkimine 1248; Private Selection Pinot Noir 2009, Robert Mondavi, Kalifornia

5. Saku Originaali sünnipäev 1993

6. IME- isemajandav eesti 26. september 1987; Bellot Cidre De Cru Du Pays Brut

7. Balti erikord 1725 kõrgklass/baltisakslased; Meursault Blanc 2008, Maison Louis Jadot, Burgundia, Prantsusmaa


8. Esimene lastekliiniku asutamine Tartus 1. aprill 1922; Pineau des Charentes Rose
Veinisoovitus Heiko Hillerilt


4 kommentaari:

jette ütles ...

Eesti Vabariigi 94. aastapäevale pühendatud ajaloo teema oli väga õnnestunult toiduks valmistatud. See mõte, et meid sööjaid rohkem menüü valmimise protsessi kaasa tõmmata, on väga hea. Väljapakutud suvalised aastaarvud ja teemad olid mõnusalt jaburad ja nagu paistab - kokal fantaasiast puudu ei tule.

1. Esimene Eesti postmark - lõbusalt minimalistlik käik. Alustuseks mark keelele ja vahuvein peale. Kuidagi teisiti seda teemat lahendada oleks veider.
2. Tartu Ülikooli asutamine - magusad porgandisambad koos imeliste komponentidega. Porgand ja sinihallitusjuust - kummaline küll, aga sobis suurepäraselt. Väga kaunis presentatsioon, vein pretensioonitu, värske ja malbe. Kõik sobis.
3. Sigtuna vallutamine. 1187. Väga õnnestunud visual - ajastu- ja sündmusetruu. Maitseelamust väga ei saanud, minu jaoks jäi aruaamatuks nii see liha küpsusaste kui maitse. Küll aga vein oli õhtu PARIM.
4. Tallinna Raad esmamärkimine, 1248. Olles ülikoolis Tallinna keskaegseid pidustusi eraldi loenguna kuulanud, ei saanud ma sellest aastaarvust ja ajalooperioodist ei üle ega ümber. Vutt oli maitsev, kummaline jah, et nii pisike lind aga nii ebaühtlaselt küpses, mis ei muutnud asja olemust ega maitset muidugi. Lisandid olid suurepärased, seda head pinot noiri on ka varem rüübatud ja käigu juurde passis suurepäraselt!
5. Saku originaali sünnipäev. Õllesupp vahepalana oli väga maitsev..mõnusalt intensiivne puljong ja kerge õlevaht juurde.
6. IME - isemajandav Eesti - väga humoorikas, täpne ja ajastutruu presentatsioon ning sisu. Oivalised krõbekartulid, veelgi oivalisema petersellimajoneesiga, mida tuli tabavalt kõrvale IMEda :). Mõnd tasemel veini see käik muidugi välja poleks kannatanud - siider või õlu ainus võrdne kaaslane.
7. Balti erikord 1725 - Peeter I ja tema aknad Euroopasse. Tänud Olavi nii põhjaliku ettekande eest! Söök oli muidugi õhtu parim. Kala ja mereandide valikus pakutu oli kõik tasemel, hiina vähk oli pigem dekoratiivne element. Vein suurepärane, mõnusa iseloomuga!
8. 1. aprill 1922 - esimene lastekliinik ja vanaisa Endel Maiste sünnipäev. Meeldis, pubertilt oleks oodanud veidi rohkem puberti maitset ja intensiivsust. Aga vein lisas puuduoleva magususe.
Kokkuvõttes oli väga mitmekülgne ja üllatusterohke sööming. Tänan kokkasid ja ootan juubelisöömingut!

bluefin ütles ...

Hülja!!! Nii, teeme ruttu ära. Hallid rakud palju ei talleta. Eriti arvestades seda millises seisus nad olid juba siis "kui Arno koolimajja jõudis".
1. Mark - Ütleme nii, et käigus oli seda filatelistliku minimalismi. Samuti sümboliseeris käigu miniatuursus tänapäevase traditsioonilise paber kirjavahetuse mahtu. Aga tõesti, nagu Jette ütles "väga lõbus" ja väga lõbus on alati ka kihisevaga alustada. See laob korraliku vundamendi.
2. Ülikooli asutamine - Mulle meeldis. Komponendid haakusid omavahel suurepäraselt ja presentatsioon oli visuaalselt apetiitne. Vähenõudlik vein seal kõrval komplimenteeris hästi.
3. Sigtuna vallutamine - Edasi paganad! Edasi! Põle raibe! Põle! Kusjuures liha oli arvestades tema küpsusastet, minu - kui sisuliselt toore liha sööja jaoks üllatavalt hea. Andiski hästi edasi selle magusa kättemaksu maitse kui rootslased tuhaks põlesid. Ei jäetud seal Sigtuna all midagi mediumiks. Vein oli tõesti klass omaette. Võtab tunnustavalt noogutama... nook-nook-nook.
4. Tallinna raad - Vutt oli hea. Parim vutt mis ma elus saanud. Väga mahlane, kuid pole mingit loogikat, miks need jalad vintskeks jäid. Vein hea. See meil vana tuttav tegija.
5. Saku - Supp tuli täpselt õigel ajal. Seda postimarki ei oleks küll laual tahtnud näha pärast tund aega õues külmetamist. Supi mekk kohe keele peal ka praegu. Ju see õues passimine tegi vähe kainemaks ka.... või siis mitte. Müts maha järjekordse suurepärase puljongi ees. Kui ta juba ei ole, siis varsti hakkab see oskus teil täiuslikkusele lähenema. Kahjuks jäi effektne vahu liikumine taldrikuservalt udune, sest toas oli piisavalt pime ja fotograaf piisavalt vindine. Aga kujutagem seda ette kuidas ta sealt voolab, nagu suur õllevahu laviin.
6. IME - Kartulikrõps siidri ja väikse vimkaga. Lahe presentatsioon. Kusjuures kummaline on see, et ma sellest IME ajast üldse kartulikrõpsu söömist ei mäleta, aga no eks ta oli ammu ka. Ja nii häid friikaid kindlasti ei olnud. Need siin olid tõeliselt krõbedad ja majonees oli super. Tsiteerin siia lõppu filmiklassikat "You know what they put on french fries in Holland instead of ketchup?"
7. Balti erikord - Braavo! Mul ei ole sõnu. Koha oli oivaliselt hõrk. Kurgi želee krevettidega väga maitsekas. "Vzvar" justkui otse bojaaride laualt ja pirukas Vene ahjust. Tore, et see vähk sai tulla ja olla. Andis kergelt eksootilise olemise. Värvi peab ka ikka natuke olema, muidu fotograaf hakkab pirtsutama. Mersault chardonnay oli suurepärane valik.
8. Lastekliinik - Väga hea presentatsioon ja huvitavad erinevad tekstuurid. Pubert mulle isiklikult meeldib natuke teisel kujul, aga arusaadavalt ei olnud seda antud käigus võimalik sellisel kujul pakkuda. Eks ta natuke tahaplaanile jäi, aga värskust selles punases tekis jagus.
Kokkadele sügav kummardus ja suur pai, lõppu veel kõlav braavo ja sellega ma oma oodi lõpetaks. Paluks järgmiseks korraks kõigil ennast paremasse veinijoomis vormi sättida. Sisuliselt ma pidin seekord kõik veinid üksi ära jooma. Siinkohal tervitused austatud sommeljeele, kelle panus on igale söömingule hindamatu.

Mell ütles ...

Olen täitsa päri sellega, et kui külalisi ei saa kaasta otseselt söögitegemisse, siis tuleks nad kaasata mõttetegevusse kuna isiksustest tulenev eripära on väga värskendav.

1. Postmark- esialgne mõte arenes vastavalt reaalajas, seega oli lõpptulemus ka ootamatu mulle endale. Pipraga panime serveerimisel mööda. Vahuvein sobis.
2. TÜ asutamine- kuskil kaugel ajuspois tekkis idee, et juurikas ja vinge juust peaks kokku sobima, hea oli et sobis:-), tegemist oli rootsi juustuga, meelega valitud sest eks TÜ ju asutaja oli rootsi poiss. Proovisime ka esmakordselt Alinea restost pärit "kastmetilka" ehk pipra ja äädika vinegretti agar-agariga.
3. Sigtuna - kahju, et ei saanud õiget loomaverd, mis oli esialgu plaanis kastmeks. Liha oli tegelikult nädal aega vinnutatud ning siis kergelt kuumaks lastud, seega oli see päris toores. Aga jah nõustun selles osas kriitikaga, et visuaalne pool oli kaalukam, kui maitsepool...aga teisalt mis sa põletatud linnast ikka tahad:-). Vein oli tõsiselt hea.
4. Rallinna raad - nu kurja, minu väike hernetera ei võta, misk vuti koivad tooreks jäid, 2 tundi 59-60 kraadises ahjus (ilma veeta) ja siis pannil pruuniks ning veel täiendavalt mõned minutid 190 C ahjus. Ja ikke otsustasid koivad, et nemad kuuma ligi ei lase??!?!
5. Puljongi tegemise metoodikat olime sedakorda muutnud, meie tavapärane röstimine ja siis keetmine ning siis puhastamine asendus lihtsalt pika-pika keetmisega ja vähe tummisemalt vürtside kasutamisega ning kõige lõppu, et viskoossust veelgi lisada panime maltoosat. Mulle isegi meeldis see "supp".
6. IME- puhas sõnade mäng ja see oligi ideeks. Kartulikoored (kuna sellel ajal oli ju loosung, et sööme või kartulikoori, peaasi, et vabaduse saaks) ning pisike kotike, et saaks imeda:-).
7. Balti erikord- üks ütlemata sigrimigri toit kukkus välja:-)...krevette ei olnud, olid ainult vähisabad. Vein oli hea, kuna seda väga ei tarbitud siis sain seda paar pokaali ja väga rahul.
8. Kliinik- vot siin jah jäi bubert pisut lahjaks, proovitöös oli bubert parem. Seega viga oli sedakorda kokkades, iseenesest oleks bubert pidanud sinna hästi sobima.
Aga nagu Oscarite galal tuleks ka tänusõnasid öelda:-)....aga tegelikult kah, veinid olid taaskord Heiko poolt suurepäraselt valitud, ta ise oli tõbine kui neid seal kokku panime. Seega kummardus talle, et võtab vaevaks meitega tegeleda. Fotud on järjest paremad, see et fotugraaf väidab, et ei tule välja on liigne tagasihoidlikus, vaatasin pilte ja mõtlesin, et pildil paistavad nad paremad välja, kui tegelikus elus. Seega kummardus ka fotugraafile ja egas vähetähts ei ole ka Jetsi tegevus blogiga (need piltide formaatide muutmsied on väärt idee), seega peaks mainima, et muhe punt:-).

Anonüümne ütles ...

Margit:
1. Eesti postmark - margilikult kleepjas ja soolakas amps. Teades selle margi sünniraskusi, oli tulemus minu arust väga ehedalt väljamängitud. Margikõrvane kihisev mekkis veel teisegi käigu juurde.
2. Krõmpsuvad juurviljad - minu lemmikud, väga mõnusad magusad krõmpsuvad porgandid, söö palju jaksad, lihtsad ja väga ülikooli sammaste moodi :)
3. Vinnutatud liha ei ole just minu lemmik, kuna tükk oli ka piisavalt jäme, siis andis seda ikka närida. Tõelina näljaaeg :) Juust oli mahedalt mõnus ja segunedes tuhaga, mis baseerus kuivatatud sibulal, oli väga maitsev kooslus.
4. Täidetud vutt - omamoodi maitsega ja keha sai ära söödud, koivad olid imelikul kombel toored. Lisandid olid head, eriti kreekapähklid.
5. Supp oli mõnusalt tummine ja atraktiivselt peale voolav õllevaht sobis suurepäraselt. Üks äärmiselt huvitav käik oli.
6. Minu käik - IME - vastas täielikult minu ootustele ja seda oleks veel ja veel söönud, kui vaid oleks seda olnud. Siider - minu lemmik :)
7. Üks rikkalik söömaaeg - minu kõht oli selleks ajaks piisavalt täis ja kuna domineerisid mereannid, siis loobumine polnuderiti raske.
8. Buberti arenguloos esimene oli tõepoolest maitsvam, aga kuna magusasõprust ei saa ise valida, see lihtsalt kas on või pole, siis kooslus oli hea ja sobis. Kõrvale pakutud jook oli jällegi kümnesse, mõnus agus :)

Siinkohal tahaks tänada väsimatuid kokkasid, kellest üks pulbitseb ideedest, mis vajavad kiiret teostamist, sest kohe tulevad uued ja veel paremad ideed ning kelle eesmärgiks on pidev areng, mis pakuks rahuldust lisaks teistele ka endale ja teine, kes ilmselgelt töö tõttu on teinud juba päris suure hüppe toidumaailmas, mida ilmestab kindlus köögis ning kiiresti paranev serveerimisoskus... aga kindlasti ei jäta tähelepanuta ka fotograafi ja kodulehe kujundajat, kelle kajastus toimunust on muutunud väga nauditavaks - piltide kvaliteet ja suurepärane kombineerimisoskus... aga ka see pole veel kõik, sest muidu poleks seltskonda - aitäh kõigile mõnusa emotsiooni pakkumise eest söömingutel! Tuli kohe tahe kõiki kiita :)