esmaspäev, 7. detsember 2009

McMAISTE Juubelisööming (X)

Sedapuhku oli rahva tungival soovil teemaks McDonaldsi mitmekesine ja põnev maailm, eelkõige rõhuga burgeritele. Olles veendunud buregeite mitteaustaja olime siis seekord ise need kes teistele saia rasva ja vähese lihaga pakkusid. Olgu siinkohal öeldud, et esialgsel ja pealiskaudsel hinnangul oli viimase korra kalorite hulk sama suur kui kõikide eelmiste söömingute kalorid kokku, ainuüksi kanamune kulus ca 50 ja õlilisi (viinamarjaseemne õli 0,5 l, 200 g 82% võid, 150 g margariini, 1,5 l friteerimis õli, palmirasva, 100 ml praadimise õli, lisaks veel kuskil 200 ml rapsiõli) ei saanud kah kokku hoida ning ligi 1,5 l tuli ka mõnusat koort söögi sekka. Aga meid vabandab sedakorda enneolematult suur sööjate arv, seega vast kokkuvõttes lisandunud kiloke kedagi ei muserda. Aga kui kellelgi on arsti poolt ette määratud kaalutõstmise dieet siis andku märku, anname retseptid ja nädalaga on kaal igal juhul tõusnud arvestatava hulga kilogrammide jagu. Aga paneme siis meie kaloripommi menüüna välja:


1. McMaiste Kana taignas ehk kana-ingveritempura mango majoneesiga filotaigna korvis-La Brique, Cidre Bouche de Normandie, brut;

2. McMaiste Sushi ehk värske kala riisipatjade vahel, koos wasabi majoneesi ja jaapanipärase omleti ja sojageeliga- Saaremaa dzinn, toonik ja laim;


3. McMaiste Salat ehk värske salatisegu rull kergelt suitsetatud krevettide ja vedela munakollasega- Doricum, Catarratto 2008, Sitsiilia




4. McMaiste Lux Kalaburger ehk paneeritud pangause filee väikese burgeri saia, kreveti-ürdi kastme, kalamarja ja juustukastmega- Schmez Wachauer, Grüner Veltliner 2007, Wachau;




5. Big McMaiste Burger Eine ehk laagerdunud veise antrekoodist pihv saia ja muude lisanditega ning kartulikõrsikud BBQ kastmega- Ravenswood Sonoma County, Zinfandel 2004, California;







6. McStruudel koos McJäätisega ehk kihiline struudliküpsis õuna külmetisega ning kaneeliga maitsestatud koorejäätis- Grans Fassian, Riesling-Spätlese 2002, Saksamaa.

7 kommentaari:

Mell ütles ...

Nagu ikka ma siis teen alguse:-)...esimese käigu juures oli probleemiks õli temperatuur (puhtalt minu viga, kuna mõtlesin äraspidiselt), mistõttu tempura polnud sedavõrd krõbe nagu oleks pidanud olema. siider oleks pidanud sinna hästi sobima, pisut mädanud õuna on hea.
Teine käik oli meil sushi?... tervikut maitsta ei saanud, seega otseselt ei teagi kas oli mokka mööda või mitte- Ltd. dzinn&toonik töötab ikka hästi:-)
Kolmas käik oli vist salat, taaskord kogu salatit ei saanud maitsta, kuid nurina järgi sain aru, et salat läks metsa...kellele ei meeldinud muna, kellele kogu salat...kuna hommikul oli krvetil tugev suitsu maitse juures siis mõtlesime millega seda nö pehmendada aga ju astusime siis ämbrisse. Vein mulle meeldis, selline kummaline, kuid teps mitte halb.
Kalaburgerit tervikuna jälle maista ei saanud (saadanas saiad läksid mõlema käigu juures nihu, liiga kaua läks aega vormi panemisest ahju jõudmiseni)..ja kas ainult mulle tundus, et kalamari oli sedapuhku kuidagi liigmõrkjas? Vein läks minu meelest sinna hästi...üldiselt kogu veinisoovitusega täpselt rahul.
Burger ja kõrsikupulgad... no ei tule need asjad nii välja nagu ma proovide ajal või vaimusilmas näen...ühe ampsu järgi võiks öelda, et burger jäi kuivaks... seega kadus ka pihv sinna poolsaepuru sisse ära. Iseenesest kuum pihv oli mulle mokka mööda, kuid saiaga laupäeval ei õnnestunud.
Magustoit oli sedakorda probleem algusest peale, 5 erinevat katsetust teha retseptikohast struudlitainast ei õnnestunud kohe kuidagi... ja mitte ei abla, miks taigen ikka kuivaks muutus nagu pressitud jahu...toores tainas oli pehme kui siid ja lasin selle ka õhukeseks, et paistis läbi, kuid kokku voltides ei olnud seda krõbedust mida oleksin oodanud, pikk miinus. Jäätis- kuiv jää on lahe, kuid jäätisele annab vastiku mullimaitse juurde, ehk paneb suus kihisema, ei olnud hea aisting...vedel lämmastik töötas paremini:-)...vein oli hea.
Üldiselt öeldes seltskond on super muhe selles mõttes, et vastupidavust on nagu eeslil kannatust, kella neljast 12 ja pisut kauem istuda laua taga on tubli Ironmeni teema:-)....
Kui on ideid mida muuta siis visake kinnas õhku!!!!!

Anonüümne ütles ...

Margit: Seekordne sööming siis Mc-teemaline ja üks enam katsetatud... Kuigi esmapilgul ei tundu kiirtoit olevat midagi keerulist, oli see kokkadele omajagu huvitav väljakutse. Kiirtoit oma timmitud maitsetega peab ju inimeses tekitama tunde, et ma tahan seda veel. Olnud ise selle menüü sünni juures, ei hakka ma neid õnnestumisi ja ebaõnnestumisi täpselt üles loetlema, aga luban endale aegajalt mõningad kõrvalepõiked siiski...
Käigud siis menüü järjekorras:

Esimene käik, minu suur lemmik kana-ingveritempura mango majoneesiga on kustumatu mälestus katsetuste ajast, kuna selle käigu serveerimise ajal tekkis pere väikseimal võsul tungiv soov õues magada. Selles tempuras on midagi kummaliselt head, hõrk kana krõbedas taignad nõretab küll rasvast, kuid maitse on võrratult harmooniline ja hea. Mango majonees sai sedakorda maitsvam kui ta esialgu oli. Loodan koka lahkele lubadusele seda käiku mulle uuesti teha.
Kõrvale pakutud siidrit sai eelnevalt maitstud mitu pudelit... noh et oleks ikka kindel, et sobib maitsetega. Naturaalsed siidrid on minu nõrkus ja siinkohal jälle üks mu lemmikutest, seega polegi nagu midagi kommida.

Teine käik - McMaiste Salat ehk värske salatisegu rull kergelt suitsetatud krevettide ja vedela munakollasega oli võrreldes katsetustega tavapärane ja suht nõrk. Suitsukrevett kadus rukola varju ja soe munakollane ei päästnud päeva. Ei tea kas on rikutud maitsemeel või mis, aga oleks mingit särtsu tahtnud. Esimene salatirull oli oma maitselt parem, kuigi sealt puudusid suitsukrevetid.
Juurdepakutud vein oli liiga terav selle „mömmi“ maitse juurde.

Kolmas käik - McMaiste Lux Kalaburger ehk paneeritud pangause filee väikese burgeri saia, kreveti-ürdi kastme, kalamarja ja juustukastmega oli super-super-super. See kalaburger tõrjuks McDonaldsi oma igal juhul turult välja. Kuigi viimase katsetuse saiad olid õrnemad ja maitsvamad, oli kalatempura võrratu ja krevetikaste viis keele alla... suitsujuustukaste oli omas vanas headuses - nämma. Kõrvale pakutud vein mekkis hea.

Neljas käik - Big McMaiste Burger Eine ehk laagerdunud veise antrekoodist pihv saia ja muude lisanditega ning kartulikõrsikud BBQ kastmega jäi täiskõhu tõttu proovimata, kuid jälle see teekond lõpptulemuseni oli pikk ja piinarikas. Samas sai selgeks, et veise antrekoot on parim pihvi toormaterjal. Erinevad lisandid muutsid maitset kas paremaks või rikkusid selle üldse. Sama oli sobiliku paksuse leidmisega, liiga paks oli tuim ja liiga kõhn küpses liiga kiiresti läbi. Serveeritud variant oli parim õnnestunud katsetus. Loodetavasti oli see ka hea. Kuulsin vaid märkuseid burgeri kuivuse kohta, mis võis isegi tõsi olla, sest kihid oli ju kõik suht kuivad ja väike kaste seda mahlasemaks teha ei suuda – nõretab ka muidu ju burger kastmest...
Veini maitsesin aga küll ja see oli super oma kerge maitse poolest. Väga hea ja pretensioonitu vein, mis pihviga peaks ideaalselt sobima.

Viies käik - McMaiste Sushi ehk värske kala riisipatjade vahel, koos wasabi majoneesi ja jaapanipärase omleti ja sojageeliga – oli järjekordne õnnestumine, mis meie kokkadel on vist sushi puhul juba tavaline asi. Uudsust lisati sushi ülesehitusel, kus kihtide vahele peideti ka kapsas, mis esmapilgul tundus et ei sobigi sinna, aga maitstes lisas suurepärase nüansi. Siinne üllataja oli wasabimajonees oma harmoonilise maitsega ja sojageel, mis koos andsid kooslusele mõnusa särtsu.
Saaremaa dzinn, toonik ja laim jäid proovimata.

Anonüümne ütles ...

Teine osa ka:
Kuues käik - McStruudel koos McJäätisega ehk kihiline struudliküpsis õuna külmetisega ning kaneeliga maitsestatud koorejäätis polnud üldsegi paha. Kui meenutada sobiliku struudlitaigna otsingut, tundus see üsna lootusetu, aga mõned konsultatsioonid nõukaaegsete küpsetajatega, kellel ei õnnestunud tänapäeva kaubanduse rikkalikest taignavarudest valmistaiget saada, viis kiire lõpplahenduseni ja tulemus sai päris mõnus. Kaneeli jäätis, mis sai valmistatud kuiva jääga oli sutsu harjumatu, kuna kuivast jääst tekkis jäätise maitsele juurde ebameeldiv kihin suus.
Kuna Meelise nr 1 jäätis on kohvijäätis, mis ühtlasi ka minu nr 1, siis ma siinkohal enam seda kaneelijäätist ei kritiseeri. Küpsis koos õunakülmetise ja jäätisega oli iseenesest väga maitsev ja meeldiv lõpuakord sellele Mc-teemale.
Pakutud Riesling oli meeldivalt kihisev ja kerge.

Kokkuvõtteks niipalju, et seltskond oli seekord suurem ja kokkadele oli see kindlasti väljakutse, kuna köök oma väiksusega just ülearu mugavust suurtes kogustes gurmeekokkamiseks ei paku... Aga tulemus sai hea ja veendusin, et rämpstoidu all tuntud MÄKKi saab ka nii teha, et süda süües pahaks ei lähe :) Kiitus kõigile kes osalesid ja neid lõputuid kaloreid sisse ajasid :)
Järgmine kord lubati sushi-eri :) nämma!

bluefin ütles ...

Nii... pole mõtet selle asjaga venitada. Muidu jahtub teema maha.

Olen siin paljuski Melli ja Margitiga ühel nõul. Mul pole muidugi varasemate katsetamiste osas midagi kaasa rääkida, aga noh selle eest olümpikulda ei anta kui treeningul 100 meetrit 8 sekundiga jooksed, nii et... :)

1. Tempura - Jah, tainas oli pehme, aga see on ka kõik mis ma oskan öelda. Mäletan sellest käigust ainult, et kõht oli surmavalt tühi. Majonees oli märgatavalt munane ja mangone ning filotainas oli väga filone. Nii ma neid seal siis neelasin.
2. Sushi padi - See oli oivaline. Kalaga oli vedanud. Ma ütlesin küll, et majonees oleks võinud minule isegi wasabisem olla, aga parem vist et ei olnud - oleks maitse röövinud. Samas oli tunda ainult kui eraldi proovisin, hmmm... võta nüüd siis kinni. Dzinn toonikuga sobis hästi. Oleks mingi kerge valge veiniga ka ilusti selle ära teinud, aga ma arvan, et antud valik oli minu jaoks sobivam.
3. Salatirull - Või lõpuks vist lihtsalt rullimata salat? Kahjuks ei jätnud erilist muljet. Kui krevetti üksi proovisin siis oli küll väga hea tekstuuri ja ka õrna suitsumaitsega, aga seal salati sees ja munakollase kõrval kadus minu jaoks kõik täiesti ära. Ja see vein mis seal juures oli - "not my cup of tee..." seda enam, et liiga vara kallasime välja. Klaasis oli täitsa soe salati jõudmise ajaks.
4. Kalaburger - Oojaa, see rokkis. Pean ütlema, et kõige parem burger mis ma kunagi saanud olen. Punkt. Grüner Weltliner oli oma tuntud headuses. Isegi väga ei tundnud vajadust kuidagi toiduga kõrvutada ju siis sobis. Ei tea kas sellest viinamarjast kunagi siiber ka saab?
5. Veiseburger - Väga meeldis. Kalaburgeri mahlasuse ja õhulisuse vastu ei saa, aga no see ongi puhtalt maitse asi. Pärast kui Maido veel eraldi ühe väga kergelt praadis, siis see mulle läks isegi paremini kui esimene mis ma saia vahel sain. Minu poolest võiks ühe täitsa "raw beefi" sööma teha. :)
Kartulikõrsikud ploomikastmega olid head ja Susile meeldisid nad muidugi kõige rohkem. Selle käigu vein jättis väga hea mulje. Haakus hästi toiduga ja oli lisaks selline meeldiv üllataja.
6. Struudel ja jäätis - Komplektina igati kohane. Nagu ikka hamburgeri rahval kombeks "apple cake and ice cream". Aga otseselt jäätise kohta ei oska ma midagi muud eriti öelda. See valmistamine erineva kodukeemia abil on küll lahe, aga minu jaoks on jäätise puhul tegelikult oluline ainult üks - seal peavad mingid tükid sees olema. Võimalikult suured, neid peab olema palju ja parem kui nad on natuke soolased, siis ei oma erilist tähtsust milline see jäätis seal ümber on. Soovitan soojalt ;) Hästi on meeles, et vein sobis magustoidu puhul suurepäraselt.
Uute kohtumisteni uuel aastal.

jette ütles ...

Uhhhhh kui tige ma hetkel olen selle blogspoti peale. Pilte teksti sees tõsta ei lase, teksti copyda ei saa...mul läks TUNDE, et tekst ja pildid enamvähem paika saada. Peab mingi muu ja asjalikuma keskkonna postituste jaoks leidma.
Nii aga söömingust. Kannatus pandi seekord proovile küll - õhtu venis, rahvast oli liiga palju ja see rasvahais..uhhhhh ÕUDUSUNENÄGU, mis ei tahtnud ega tahtnud lõppeda, vaid tuletas end juustes ja riietel meelde ka järgmisel päeval...isegi pesumasin ei aidanud. ICC.
Toidust. Burger on burger ja mind te selle usku ei pööranud. Kuigi jah, parim (kõige aeglasemalt valminud) kiirtoit mida ma kunagi söönud.
Kana taignas läks tühja kõhtu sellise hooga, et järelikult oli söödav. Kuigi jah, tsipa krõbedust oleks teinud ta veelgi täiuslikumaks. Mango oli ka majoneesis arvestatavalt tunda, Susile maitses see liigagi hästi.

Sushi oli taevalik, wasabi majonees geniaalne! Minu jaoks õhtu tipp.

Kolmas käik salat ei meeldinud, muna oli liiga intensiivne, krevett tuimalt suitsune. Midagi oli nagu tasakaalust väjas või siis vajanuks see salat veel üht olulist komponenti. Sitsiilia vein sinna juurde oli põnev ja selle salati juurde oma tugevusega sobis.

Kalaburger oli võimas, üliõnnestunud filee seal vahel, kastmed täiuslikud. Ja Grüner Veltliener on meie pere absoluutne lemmik valgeveini mari juba pikemat aega. Ja pole lootustki, et keegi tema positsiooni sealt kõigutada võiks. Nii et see käik õhtu lemmik number 2.

Kõrsiku pulgad olid Susi lemmikud ja õhtu pearoog Big McMaiste burger eine oli vägagi tasemel. Ei ole küll midagi ette heita. Kahjuks too toidukõrvane oivaline California Zinfandel pildi peale ei jäänudki. Minu jaoks oli selle viinamarja veini degusteerimine esmakordne. Ja nii nagu ma siin nüüd tagantjärele lugesin, saab olla ainult kaks varianti - kas Zinfandel meeldib või ei meeldi. MEELDIB! Aga samas hoiatati ka laiatarbe-Zinfandelite eest, mis pidid olema eriti halvad.

Ja magustoit. Struudel kukkus jah kuiv ja tuim välja, jäätis tundus liiga keemiline.

Jääme järgmist ja rohkem minu mokka mööda söömingut ootama!

Mell ütles ...

Rasva aroom oli taotluslik, sest mis burgeritamine see on, kui rasva kõike sööbivat lõhna ei ole:-), ja aeg oli vastukaaluks meie kiirele elutempole ehk siis püüdsime tõestada, et burgereid saab ka aeglaselt teha ja süüa. Mis aga rahva hulka puudutab siis, minu arvates ei olnud mitte rahvast palju (burger on siiski populaarne tänapäeva noorte seas) vaid tegemist oli ruumi kitsikusega, ehk siis vaatenurk asjale teine:-)... kuna hetkel ei ole meil plaanis uut ja suuremat maja osta ja talvel on Kabli palazze suveköögis keeruline üle tunni istuda siis ruumi suurus jääb mõneks ajaks muutumatuks, küll aga julgeme lubada, et teinekord oleme pisut-pisut kiiremad ja järgmine kord rasvahaisu ei ole...:-)

maido ütles ...

Kuna ma liigse kiirusega ei hiilga, kui just väga vaja ei ole siis on minu kommentaarid parajalt hiljaks jäänud:)
Aga...
1)Õli pisut liiga madal temperatuur andis tempura krõbeduses(või õigemini selle puudumises) kergelt tunda,selleks ajaks kui õli piisavalt kuumaks sai oli enamus kanast juba söödud.Kuid iseenesest tempura ja mango majonees koos oli väga mõnus, ja ka siider passis hästi.
2)Teise käiguna tulnud sushi burger oli hea(sushi on halb olnud üldse vaid väga üksikutel kordadel), tavalisest riisist ja toorest kalast tegi asja palju huvitavamaks wasabimajonees.Dzinn ja toonik sobis kõrvale imehästi, asendajaks sakele sobib küll.
3)Suitsukreveti salat, see siis oli esimene ebaõnnestumine.
Alguses üsna tugeva suitsumaitsega olnud krevett oli küll õrnalt tunda aga jäi siiski muu kraami varju ja maitselt kõik kokku midagi erilist ei tulnud.Veinil oli maitset ka salati eest, Sitsiilia veinidega väga kokkupuudet pole olnud seeda alguses tundus ta imelik aga pikemal maitsmisel üsna huvitav.
4)Kalaburger,sellega sai alguse teine ebaõnnestumine, kui burgeri saiad kerkisid liiga kaua ja kaotasid sellega suure osa oma lõpptulemusest!Muidu oli burger mõnus, kala oli parajalt küps, kreveti-ürdi ja juustukaste - mõlemad väga head.Ja veini kohta jagub ka ainult kiidusõnu.
5)Burger ja kartulikõrsikud, proovimise järgi oleks pidanud olema see kõige parem burger.Pihv ise oli super, juust mõnusalt krõbe, saia üle rohkem ei nurise, kogu burger oleks minumeelest võinud olla vähe mahlasem ehk siis, et kastet oleks olnud nagu vähevõitu.Samas täiskõhuga tulevad nurinad ka kergemini - võta nüüd enam kinni mis see õige.
Kartuli kõrsikud kastmega olid head.Vein siia kõrvale oli väga ok, tõenäoliselt üks parimaid veine üldse mis sealtkandist proovitud on.
6)Kogu magustoitu ei õnnestunud proovida seega kas struudel oli kuiv või mitte, öelda ei oska.Kuiva jääga tehtud jäätisel jäid sisse kerged mullid, polnud kõige halvem aga parem oleks kui need sealt siiski puuduksid, muidu kaneel andis jäätisele väga huvitava maitse.
Vein taaskord hea.