reede, 14. detsember 2012

SÜGISENE PEDASE GURMAANIA KEEMIAS (XXII)



1. Röstitud pähklid mädarõikasoola, marineeritud karulaugu ja hapukoorega mee seguga/ Cremant de Loire Blanc, Le Marquis, J.Mellot 2011



2. Värske lest siiamarja, õunakompoti, sellerikreemi ja täisteranisujahust saiapulgaga/ Pinot Blanc Les Princes Abbes, Alsace, Schlumberger 2009



3. Kartuli-suitsuräime jäätis jäise tomatipüreega/ Pinot Blanc Les Princes Abbes, Alsace, Schlumberger 2009



4. Praetud siig marineeritud kurgilaastu, kurgigeeli ja röstitud leivaga/ Pinot Blanc Les Princes Abbes, Alsace, Schlumberger 2009



5. Rammus leem paisutatud odra, täisteranisujahust klimpide ja suitsuseakõhuga/Les Pallieres Rose, Au Petit Bonheur, AC Gigondas, H.Brunier 2011



6. Ahjus küpsetatud juurviljad puravike ja paksu puljongiga/ Mercurey Rougue Ier Cru, Clos des Myglands, Faiveley2006





7. Põdralihahautis rukkipudru ja praetud kapsaga/Clos La Roquete Rouge AC Chateauneuf-du-Pape, H.Brunier 2008





8. Rukkijahust pannkoogid porgandisiirupi ja külma õuna kreemiga/ Muscat de Rivesaltes AOC, Domaine Mont Noir 2009



3 kommentaari:

bluefin ütles ...

Kui nüüd läbi aegade vaadata, siis viimase kahe käigu pildid lähevad ikka päris "heaks". Ei tea millest see küll tulla võib...?

Mell ütles ...

Sedakorda on kuidagi ekstra keeruline arvamust avaldada.
Esimene käik- nö värskeid suuri pähkleid, polnud tükk aega saanud proovida, tegemist oli poola pähklitega. Mädarõika sool, jäi väheke lahjaks, küll aga ma karulaugu õied päästsid oma intensiivse maitsega, mee ja hapukoore segu oli maitsete sidujaks. Esimne kihisev vein jäi heana meelde.
Teine käik-lesta tartar kalamarjaga, kalamarjaga panime pisut viltu, terad olid liiga krõmpsuvad, sai teisi tükk aega mööda suud taga ajada, samas pehme lõhemari oleks olnud jama. Sellerikreem ja õun tekitas kummalisel kombel mõnel maitsekatastroofi, kuid mulle sobis. Vein klappis suurepäraselt.
Kolmas käik-kartulijäätis külma tomatiga, ma ise mäletan eredalt ainult kuivatatud tomatit:-)... jäätis oli nagu jäätis ikka, lihtsalt kala maitseline. Vein sobis, kuigi oli juba teist käiku jutti.
Neljas käik- kurgi ja siia kooslus, paar ampsu, millele pihta sain, olid head. Presentatsioon NEHilik:-)... Vein kolmandat käiku järjest hea.
Viies käik-leeme keetmine oli sedakorda omaette ooper, sai teist ikka pikalt keedetud, klimbid olid jamad ja ausalt ma ei mäleta, kas julgesin neid pakkuda...liha ma ei saanud, seega kes sai see öelgu. Vein taas mulle meeldis ja minust jooksis maitsetega kokku.
Kuues käik- siin oli põhjaks põtra ja puravikku, kuid ise lootsin, et saab ka puravikku praadida ning juurde pakkuda, kahjuks see idee ei töötanud. Puravik sügavkülmutatuna ja siis praetuna on vähemalt leedu seente puhul võimatu. Vein taaskord hea.
Seitsmes käik-vein oli hea, rukkirokk, ei tulnud päris nii nagu tahtsin, kuid päris untsu kah ei läinud, liha oli tänu Neh soojale veel, täitsa mõnus, ja praetud kapsas sobis koosseisu minu meelest hästi.
Kaheksas käik- nagu ikka lõpp läheb siiruviiruliseks...pannkooke ei viitsinud teha, õhk ei talunud enam seda praadimise tossu välja:-)... aga külma õunakreemi ja porgandisiirupi suutsime taldrikule panna. Vot selle veini mekki ma ei mäleta.
Mul esialgu arvut näitas pilte kummaliselt, kuid hetkel mulle pildid meeldivad, see eriti hea, et need täiesti teise nurga alt või iseloomuga, kui me ise teinud oleme või teeme, seega kummardus fotugraafile.

Mell ütles ...

Vaatan, et aasta nummer kohe vahetumas ja oleks ju paslik soovida midagi järgmiseks aastaks. Läheks nii, et kõik me oleksime igakordselt kohal, kokad suudaksid teha süüa, mis ka süüa kõlbab- ja pistaks kah taldrikul hea ning toidukordi oleks aastas minimaalselt 4. Fotugraafile sooviks alati õiget valgust ja blogipidajale külma närvi:-)

hääd vana lõppu ja uut